België is een West Europees land dat grenst aan Duitsland, Nederland, Luxemburg en Frankrijk. Het is gelegen in de Benelux. In 1830 werd België pas een onafhankelijk land, door de scheiding met Nederland. De hoofdstad van België is Brussel, tegelijkertijd is Brussel hoofdstad van de Europese Unie. Hiervoor staat symbool het Atomium, een hyper modern gebouw in de vorm van een atoom. Er worden drie talen gesproken in België, Frans, Nederlands en Duits. De heilige Jozef is de patroonheilige van België. Officieel heet België Koninkrijk België. Het land heeft 11,35 miljoen inwoners.

Populaire bestemmingen

Een van de meeste romantische steden in België is Brugge. De historische binnenstad trekt ieder jaar veel toeristen uit binnen en buitenland. Brugge heeft veel oude straatjes en steegjes, unieke gevels en sfeervolle pleinen. De binnenstad is autovrij, maar je kunt wel een unieke rit maken met paard en wagen. Met de fiets of wandelend is natuurlijk ook een goede optie. Er zijn veel restaurantjes en cafés te vinden waar je lekker kunt eten of een heerlijk Belgisch biertje kunt drinken. In de avond en de nacht zijn de prachtige gebouwen sfeervol verlicht, een sfeervol en romantisch gezicht.

Natuurgebied de Hoge Venen is het enige overgebleven en tevens beschermde gebied sinds 1957. Het gebied ligt in en rondom de vierhoek Eupen, Monschau, Malmedy en Spa. De kern van het gebied is een bergrug van oud leisteen, toppen van 694 meter boven zeeniveau. Dit is het hoogst gelegen deel van de hele Benelux. Op de moeilijk waterdoorlatende bodem vormden zich 10.000 jaar geleden de eerste hoogvenen. Op de flanken van het plateau liggen kleine dorpen en steden, maar de rest van het gebied ongeveer de halve provincie is behoorlijk ongerept. Een ruig gebied maar een droom voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Wanneer je aan de Ardennen denkt dan denk je aan vakantie. De Ardennen liggen in het zuiden van Wallonië en zijn de groene long van België. Rivieren, bossen, wouden en natuurreservaten vormen een bevoorrechte plaats voor natuurliefhebbers. Ook voor sportieve activiteiten in de natuur biedt de Ardennen voldoende mogelijkheden. Ook op historisch gebied nemen de Ardennen een belangrijke plaats in, je vindt er tal van sporen van de Eerste Wereldoorlog en de slag van de Ardennen. Je kunt er herdenkingsmonumenten, begraafplaatsen gewijd aan de Tweede Wereldoorlog bezichtigen.

Bezienswaardigheden in België

België heeft werkelijk alles te bieden op elk gebied. Of je er nu naartoe gaat om een biertje te drinken, te genieten van een Luikse wafel het is er allemaal mogelijk. Bovendien bezit België prachtige natuurgebieden, afgewisseld met romantische oude gebouwen. Ook op culinair gebied zit je in België goed. Er zijn vele leuke en gezellige restaurantjes waar je betaalbaar en lekker kunt eten. Ben je sportief aangelegd dan heeft België ook meer dan genoeg te bieden. We laten je alvast een klein beetje van de sfeer proeven wat het unieke België allemaal heeft te bieden.

Bierproeverij in Brussel

België ontvangt altijd lovende kritieken over de bieren die er worden gebrouwen, je krijgt er niet alleen uitleg over je kunt het nog proeven ook. Alles wordt uit de doeken gedaan hoe de bieren worden gebrouwen, en hoe je bieren uit verschillende landen kunt onderscheiden. Langs charmante straatjes lopend bezoek je diverse barretjes om bijvoorbeeld het traditionele kloosterbier te proeven: Trappistenbier. Vervolgens bezoek je nog andere barretjes om te genieten en te proeven van de vele soorten andere bieren. Op een populaire ontmoetingsplaats voor de bevolking eindigt de wandeling, maar je kunt daar natuurlijk nog een speciaal biertje drinken.

Francois Duesberg Museum

Dit werkelijk prachtige unieke museum is gevestigd in Mons. Het museum herbergt een collectie zilverwerk uit Mons, een indrukwekkende collectie porselein en een uitzonderlijke collectie uurwerken. De particuliere verzameling is een must voor iedere antiekliefhebber, met passie en zeer veel liefde is de collectie samengesteld door baron en barones Duesberg. De kwaliteit van deze verzameling is een unicum voor Europa. Baron Duesberg heet je welkom, soms geeft hij ook een rondleiding door het museum. De kunstliefhebber deelt graag zijn passie met de bezoekers.

Breng een bezoek aan Dinant

De stad Dinant heeft haar eigen Notre Dame, een opvallende peervormige klokkentoren die overal bovenuit steekt. De onze lieve vrouw kerk is gebouwd in een gotische stijl in de 13e eeuw. De kerk is gebouwd van grijs kalksteen, waardoor die dezelfde kleur heeft als de rotswand erachter. De citadel bovenop de rots illustreert de eeuwenoude geschiedenis van Dinant, je kunt met de kabelbaan naar de top of via een trap van ruim 400 treden. Het zal je opvallen dat de stad iets heeft met saxofoons, dat is niet zo gek. Dinant is de geboorteplaats van de uitvinder van dit muziekinstrument. In 1814 werd hier Adolphe Sax geboren. In Maison de Monsieur Sax kun je alles ontdekken over zijn successen, zijn mislukkelingen en hectische leven.

Het populaire Antwerpen

Antwerpen is al jarenlang een populaire stad om uit te gaan, te winkelen en de historische binnenstad te bewonderen. In de stad tref je er winkels, restaurants en bars. Het middelpunt van Antwerpen is de Onze lieve Vrouwe Kathedraal, het 123 meter hoge bouwwerk is niet te missen. Ook kent Antwerpen een groot aantal musea, waar onder het Rubenshuis. De beroemde kunstenaar Peter Paul Rubens werkte en woonde hier. De Meir is de bekendste en grootste winkelstraat van Antwerpen, hier vindt je winkels van bekende merken. In de kleine straatjes rondom de grote straat vindt je de kleinere winkels waar je echte Belgische bonbons kunt kopen.

Street Art in Oostende

Vijftig internationale Street Art kunstenaars hebben gezorgd voor gigantisch mooie muurschilderingen door de hele stad Oostende heen. Al deze kunstwerken zijn permanent te bewonderen in de stad. De werken vormen een artistiek parcours in de binnenstad en op het Groen Lint rond Oostende. Het is het grootste Art festival van Europa. Oostende is ook de stad aan de kust, de authentieke vissersambiance tot het shoppingwalhalla in de Kapellestraat. Aan het fabuleuze Maria Hendrikapark moet je zeker een bezoekje brengen, je kunt er met een waterfiets of een roeibootje door het Spiegelmeer varen.

De Belgische cultuur

België bestaat uit twee taalgemeenschappen, het is daarom moeilijk om over één cultuur te spreken. Vlaanderen en Wallonië verschillen behoorlijk van cultuur. Je moet je dus afvragen of er wel één Belgische cultuur bestaat, de mode, muziek, het eten en het onderwijs zijn duidelijk verschillend aan beide kanten van de taalgrens. De Vlamingen studeren bijna altijd in Vlaanderen en de Walen in Wallonië. Ook worden er verschillende kranten gelezen, de muziekindustrie is ook gescheiden van elkaar. Er is weinig tot geen interesse voor de muziek uit het andere deel van het land. Zelfs de televisieprogramma’s die ze kijken verschillen. Vlamingen kijken meer Nederlandse programma’s terwijl Walen meer kijken naar de Franse televisieprogramma’s.

Maar er zijn ook heel wat overeenkomsten tussen Walen en Vlamingen, beiden zijn ze heel trots op hun cultureel erfgoed. België is een echt bierland, de hele bevolking is trots op de rijke traditionele verzameling bieren. De geschiedenis van de bieren gaat terug tot in de Middeleeuwen. Niet te vergeten de wereldberoemde Vlaamse frieten, de eerste frieten dateren uit 1860 wordt er gezegd. Het is nooit bewezen of dat ook echt zo is. Belgen zijn ook echte feestvierders en genieters van het leven, men eet en drinkt graag. Ook wordt carnaval uitgebreid gevierd in België. De oudste carnavalsstoet dateert uit 1892 in Herenhout.

Natuur in België

Zowel langs de Belgische en Nederlandse grens loopt het natuurgebied Negenoord Kerkeweerd. Het park is zo uitgebreid dat je er lekker rond mag struinen, er zijn geen paden aangelegd. Maar je kunt wel die van de Konikpaarden volgen en je even helemaal in de vrije natuur wanen. De bever is ook een nieuwe bewoner van dit natuurpark, een mozaïekstructuur van open plekken is ontstaan door het vreetwerk van de bewoners. Je vindt er tevens bloemen die je elders in het land bijna niet terug vindt. Hiervan profiteren ook de vlinders en bijen zoals de zeldzame knautiabij.

De Fagne Famenne is een geologische streek ten zuiden van Namen. Dit is een minder ruig deel van de Ardennen. De heuvels zijn glooiend en bedekt met naald en loofbossen. Het gebied is variërend tussen de 160 en 250 meter hoog. De Famenne is een smalle streek die het uiteinde van de Ardennen aangeeft, de Fagne is het gebied ten westen van de Maas. Bovendien staat de Famenne bekend om zijn prachtige grotten, onder andere de grotten van Han. Rivieren als de Lesse en de Lhomme lopen door het Fagne gebied.

Op een steenworpafstand van Aalst, tussen Haaltert en Erpe Mere ligt den Dotter een gevarieerd natuurgebied van 250 hectare met meren, bosjes en open plekken. Op de hoger gelegen plekken heb je een mooi uitzicht over de vallei van de traag slingerende Molenbeek. Aan de rand van Antwerpen heb je het Vlietbos, de bosarme gemeente heeft een aangeplant bos waar je de rust kunt zoeken naast de drukke stad. De schelde is de belangrijkste levensader voor de natuurgebieden in Scheldeland. De jaargetijden zorgen ervoor dat de natuur zich hier mooi en divers kan ontwikkelen.

Bij het Domain Lippensgoed Bulslampveld kun je heerlijk wandelen. Dit prachtige natuurgebied ligt in Beernem. Een schitterende combinatie tussen de vele kleuren en de lichtinval maakt het geheel een aantrekkelijk gezicht. Vele paddenstoelen laten zich bewonderen tussen het groen. Je kunt over de aangelegde paden of de natuurpaden wandelen naar het kasteel. Voor de kinderen is er een grote speeltuin bij. Of breng een bezoekje aan de kruidentuin, bij het restaurant kun je een kopje koffie of thee drinken.

Praktische tips

De hotels in en rond Brussel zijn zakelijk te noemen, dit komt door het aanwezige Europees parlement in Brussel. In Antwerpen, Brugge of Gent tref je meer hotels die gericht zijn op toeristen. Richting de kust heb je meer bungalowparken en appartementen die te huur zijn voor toeristen. Richting de Ardennen staan juist veel chalets en vakantiewoningen.

België heeft een gematigd zeeklimaat met weinig verschillen tegenover Nederland. Wel zijn er grotere verschillen tussen het binnenland en de kust gemeten. Vooral in de Ardennen zijn er grote verschillen tussen de temperaturen dag en nacht. Zelfs bij 25 graden overdag kan er in de nacht nog nachtvorst ontstaan. Ook in de winter is er meer kans op neerslag als ijzen en sneeuw.

Gerelateerd bericht