Egypte is een land bekend om de piramides en oude tempels, deze zijn voornamelijk gelegen in woestijnen. Wist je dat Egypte nog een hele andere kant heeft wat jaarlijks vele toeristen weet te trekken? Dit ligt namelijk onder water in de Rode Zee, een schitterende onderwaterwereld met de mooiste vissen en het beste zicht. Egypte wordt gezien als één van de mooiste duiklocaties ter wereld.

Duikscholen
In zo goed als alle badplaatsen in Egypte zijn vele duikscholen te vinden. Wanneer je in een groter resort zit is er bijna altijd wel een duikschool op het terrein. Ook buiten je resort zijn meerdere duikscholen te vinden. Helaas levert niet iedere duikschool de kwaliteit die het zou moeten leveren. Over het algemeen kan je er van uitgaan dat internationale ketens een prima kwaliteit leveren. Vaak kiezen mensen er ook voor om bij een duikschool te duiken waarbij iemand werkt die je eigen taal spreekt. Dit kan je vaak eenvoudig terugvinden door te zoeken op internet. Bij een duikschool kan je er voor kiezen om een complete uitrusting te huren of je eigen uitrusting te gebruiken en alleen een tank en lood te huren.

Duiklocaties
Rond iedere badplaats zijn diverse duiklocaties te vinden. Op sommige plekken heb je een rif vlak langs de kust, dan kan je mooi kantduiken maken. De meeste locaties liggen een stukje varen met de boot. De meeste riffen zijn eenvoudig om te duiken, zeker als je met de boot gaat. Je gaat naar beneden en houdt het rif gewoon aan je zijde. Wanneer je tijd of lucht aan z’n einde komt ga je weer omhoog (rekening houdende met alle veiligheidsregels natuurlijk) en de boot zal je weer oppikken. Deze manier van duiken is heel gebruikelijk in Egypte, uiteraard zal je tijdens de briefing voor je duik horen hoe de duik gaat worden.

Wrakken
Egypte telt een aantal mooie grote wrakken om op te duiken. Wrakduiken zijn technisch een stuk lastiger dan langs een rif duiken. Veelal heb je te maken met stroming en soms ook met slechter zicht, ervaring is dan een vereiste. De meest indrukwekkende zijn:

SS Thistlegorm: De SS Thistlegorm is een wrak van 128 meter lengte en ligt op een diepte van ongeveer 33 meter plat op de bodem. Het wrak wordt gezien als één van de beste duikwrakken op de wereld en op sommige plekken kan je zelfs naar binnen duiken. Binnen is heel bijzonder, zo kom je bijvoorbeeld jeeps, motoren en wapens tegen. De SS Thistlegorm is gelegen in de buurt van de badplaats Hurghada.

Salem Express: In 1991 zonk voor de kust van Safaga de Salem Express. Helaas kostte de ondergang van deze boot aan meer dan 400 personen het leven. Een groot deel hiervan ligt nog steeds in het wrak. Uit respect kan je hier uiteraard niet komen en daarom hebben ze de ingangen dichtgelast. Doordat de diepte van het wrak ruim 32 meter is het belangrijk dat je minimaal je advanced open water diploma hebt.

Onderwaterleven
Er is in Egypte een enorme variatie aan onderwaterleven in de zee. Er zijn vele soorten vissen, groot en klein. Als je goed kijkt kan je de mooiste slakjes tussen de koralen zien kruipen. Vergeet ook zeker niet je camera mee te nemen! Met veel geluk heb je de kan om haaien, dolfijnen of zelfs een walvishaai tegen te komen. Schildpadden, inktvissen, koraalduivels, en vele andere soorten vissen zal je regelmatig tegen komen. Het is leuk om een gids bij je te hebben want deze laten je meer leven zien dan je waarschijnlijk zelf ziet.

Al met al is Egypte één van de mooiste duiklocaties van de wereld. Gelukkig voor ons is het slechts een uurtje of vijf vliegen en vallen de prijzen reuze mee als je het vergelijkt met andere duiklocaties op de wereld.

Gerelateerd bericht