Finland is gelegen in Noord Europa dat tussen Rusland in het oosten, Noorwegen in het noorden en Zweden in het noordwesten ligt. Ten zuiden wordt het gescheiden door de Finse Golf van Estland. Ten westen ligt de Botnische Golf, ten zuidwesten de Oostzee met aan de overkant wederom buurland Zweden. Finland heeft een sterke economie, het is één van de rijkste landen ter wereld. Finland wordt het land der meren genoemd, er zijn 190.000 meren. Vooral in het zuidoosten zijn er ontelbare meertjes. Finland heeft de meeste sauna’s per inwoner, 1,7 miljoen sauna’s op ruim 5 miljoen inwoners.

Populaire bestemmingen

Ben je een liefhebber van natuurverschijnselen dan kun je niet om Noord Finland heen. Van september tot eind maart is een van de mooiste natuurverschijnselen hier te zien: het noorderlicht. De inwoners van Finland noemen het noorderlicht ook wel vossenvuren. Ruka is een klein dorpje dichtbij de Russische grens, in de lente en de zomer een prachtige streek om te wandelen. Tegen de grens aan met Rusland kun je een berensafari nemen, voor jong en oud zijn er voldoende activiteiten te beleven.

Helsinki is de hoofdstad van Finland en zeer populair bij vakantiegangers, maar ook Turku en Tampere zijn bruisende steden. Turku staat bekend om zijn scheepswerven en de imposante Domkerk. Tampere is de derde stad van Finland, oude fabriekgebouwen hebben daar een complete metamorfose ondergaan. Tegenwoordig dienen de gebouwen als restaurants, cafés, theaters en musea. In Helsinki kun je lekker eten en stappen, maar ook mooie gebouwen bekijken. Voor veel mensen is Helsinki de eerste kennismaking met Finland.

Aan de Finse westkust vindt je lange zandstranden, romantische zonsondergangen aan de Botnische Golf en levendige steden met veel cultuur. De zuidelijk gelegen stad Rauma heeft een prachtige eilandenkust, met het schilderijachtige uitzicht op de vuurtoren. In de stad Vaasa geniet je van de meeste zonuren van Finland. Pori is de parel van de Finse westkust, hier vindt in de zomer het grootste jazzfestival plaats van Europa. De regio staat ook bekend om zijn vele kuurbaden, waar ook de Finnen hun ontspanning zoeken.

Bezienswaardigheden in Finland

Finland is het land van de meren en de bossen. Ontspanning zoeken is niet zo moeilijk, de saunacultuur met helblauwe luchten zorgt al snel voor een aangenaam verblijf. Maar niet alleen ontspanning, ook de actieve reiziger komt er aan zijn trekken, ieder denkbaar winterspel wordt er geboden door de Finnen. Een hondenslede tocht in Lapland of ervaar de zomerse middernachtzon of het winterse noorderlicht. Neem de tijd om dit land tussen Scandinavië en Rusland te ontdekken.

Adembenemende natuur

Finland heeft prachtige natuur om te bewonderen tijdens je vakantie. De schitterende meren en bossen die het land heeft zijn echte bezienswaardigheden. Finland is het dichtst beboste land van Europa. National Park Oulanka is één van de mooiste parken van het land, een Europese jungle vol flora en fauna. In het park kun je ook de berenroute lopen, regelmatig worden er sporen van beren gezien. Maar helaas is er nog nooit een beer aangetroffen. De vele bossen dagen je uit om er een wandeling in te maken, snuif de geur van de frisse schone lucht.

Het dunbevolkte Lapland

Ten Noorden van de poolcirkel ligt het dun bevolkte Lapland. Een prachtig gebied, verbonden met de middernachtzon, het poollicht en de Saami bevolking. Langs de weg grazen rendieren, deze geven het gebied een extra dementie. De laatst gebleven wildernis van Europa waaronder uitgestrekte berkenbossen behoren tot Lapland. De laatste jaren is Lapland als wintersportbestemming in opkomst. Het aanbod wintersport activiteiten is groeiend met onder andere sledetochten met rendieren of husky’s, ijsvissen en langlaufen.

Karelië

Het zuiden en midden van Finland staan bekend om zijn enorm uitgestrekte merengebieden. Karelië is het mooiste merengebied, het gebied is grotendeels Russisch maar dit gedeelte ligt in Finland. Kristalheldere meren die worden omgeven door prachtige bos en graslanden. Tussen dit mooie landschappen liggen knusse dorpjes als Nurmes, hier is nog de typische Karelische architectuur te vinden. De huizen zijn gebouwd in de vorm van een blokhut, afgewerkt met decoratief houtsnijwerk langs de ramen, deuren en daklijsten.

Moderne architectuur in Helsinki

Je denkt er niet snel aan maar toch kent Helsinki veel moderne architectuur. Arabia district is een voormalig industriecomplex dat nu een indrukwekkende woon, werk en opleidingswijk is. Het verleden van de wijk is duidelijk zichtbaar, maar de nieuwbouw is een perfecte combinatie van verleden en heden. Ook de Rotskerk is een voorbeeld van moderne architectuur, de wereldberoemde kerk is gebouwd in een rotsheuvel. Het koepeldak is van glas en koper gemaakt, een indrukwekkend stukje moderne architectuur.

De Kerstman in Rovaniemi

Het klikt niet erg logisch maar je kunt als je wilt midden in de zomer de kerstman bezoeken. In het plaatsje Rovaniemi woont namelijk de kerstman. Rondom zijn huis is een dorpje aangelegd waar winkeltjes en restaurantjes zijn, je kunt hier het hele jaar door kerstinkopen doen. Bij het postkantoor kun je kerstkaarten posten die vervolgens een paar dagen voor kerst worden bezorgd. In de zomer staan er in het dorp rendieren te grazen, welke in de winter weer de kerstman rond moeten rijden in een slee vol pakjes. Voor een kleine entree prijs kun je zeer dichtbij de rendieren komen of ze zelfs aaien, het is de prijs dik waard.

De Finse cultuur

In Finland is het individu minder belangrijk dan de samenleving. Openbare orde, de mentaliteit en rechtsorde zijn daarom anders georiënteerd dan in Nederland. Mensen gehoorzamen aan een hoger geplaatste persoon, bijvoorbeeld een politicus of een politie man. Bij het oversteken steekt men netjes over op het zebrapad en niet ernaast, ook door rood lopen is taboe. Ook in het verkeer zijn de Finnen niet opdringerig en geduldig, mensen wachten beleefd als er iemand over moet steken. Daarom zie je ook bijna geen politie op straat, het is gewoonweg niet nodig als iedereen zich netjes aan de regels houdt. Het Finse rechtssysteem is anders ingericht dan bijvoorbeeld in Nederland, gericht op het beschermen van de massa. Vechten wordt altijd bestraft, ook als het uit zelfverdediging is. Kom je een dronken Fin tegen ga niet vechten, de schade wordt altijd verhaald op de directe betrokkenen.

De Finse bevolking waardeert het enorm als je als buitenlander je ook aan hun regels houdt. Vooral jongeren hebben niks met een individualistische instelling. Hoe eerder je de regels hanteert des te sneller wordt je opgenomen door de Finse bevolking. Het aantal regels valt zeer mee in Finland, omdat iedereen zich aan de regels houdt heb je er ook niet heel veel nodig.

Natuur in Finland

De regio Noord Finland staat bekend om het noorderlicht. De regio biedt niet alleen spectaculaire winters maar ook een uniek zomerseizoen. De Nightless Nights wanneer de zon in Noord Finland niet ondergaat is een onvergetelijke ervaring. Het sterke en magische licht is spectaculair om te zien. Dit fenomeen verschijnt alleen rondom de poolcirkels. Toeristen kunnen genieten van de frisse lucht en de natuur om hen heen. In de zomer heeft de natuur tijd nodig om te groeien, een uitgelezen mogelijkheid om even terug te schakelen in de onaangetaste natuur.

Het Zuiden van Finland is de meest dichtbevolkte regio van Finland, maar echt merkbaar is het niet. Je komt hier prachtige afgelegen meren tegen, afgewisseld met bossen en hoge heuvels. Beren, wolven en andere wilden dieren kun je hier spotten. Houd je van afwisseling tussen stad en natuur dan ben je in het Zuiden op zijn plaats. Helsinki bestaat uit meer dan 300 eilandjes, ieder eiland heeft zijn eigen karakter. De grotere eilanden zijn de hele dag goed bereikbaar per boot. Wil je na een dagje Helsinki bezocht te hebben en rust dan zijn de eilanden de perfecte plaats daarvoor.

West Finland strekt zich uit langs de Botnische Golf van Rauma tot Oulo in het noorden. Het westelijk deel van Finland bestaat uit prachtig glooiende landschappen. Achter de brede stranden liggen vele kleine havenstadjes. De zee en duinen zijn bijzonder aantrekkelijk in de zomer voor surfers. Voor vogelliefhebbers is het ook een waar paradijs, door de lichte nachten is het heel bijzonder om de vogels te zien en te horen. West Finland is een goed voorbeeld van natuur en het stadse leven wat perfect in balans is. Natuur en leuke gezellige restaurantjes wisselen elkaar af.

Als je van dieren houdt dan zit je goed in het Oosten van Finland, wolven, lynxen, bruine beren en rendieren zul je er geregeld tegenkomen. In Kuhmo kun je een expositie zien van de natuur en de bijzondere diersoorten. Het natuurgebied wordt zo groot mogelijk gehouden in samenwerking met Rusland. Op de prachtige bergen kun je ook uitstekend ijsklimmen, of een tocht op de sneeuwscooter maken. Het Oosten van Finland heeft alles wat de natuur zo mooi maakt, activiteiten, bossen, dieren en schitterende wateren.

Praktische tips

De beste reistijd voor Finland is maart en augustus. Ga je op wintersport in Lapland plan je vakantie in maart, dan ligt er nog een pak sneeuw en de zon laat zich ook geregeld zien. Je hebt ook de kans om het spectaculaire noorderlicht dan nog te zien. Ben je een wandelliefhebber dan is augustus de beste tijd om te gaan, juni en juli raden we niet aan. Dan zijn er enorm veel muggen in Finland.

Over het algemeen is Finland duurder dan de rest van Europa. Maar dat betekend niet dat je het duur hoeft te maken, op heel veel plaatsen zijn er blokhutten te huur, erg gezellig en betaalbaar. Ook kamperen in het wild is toegestaan, zolang je de natuur maar achterlaat zoals je het aantrof. Ook zijn er gratis hutten midden in de natuur waar iedereen gratis gebruik van mag maken.

Bijna alle plaatsen zijn met openbaar vervoer te bereiken. Er is geen plek in het land die niet met de bus te bereiken is. De bussen zijn goedkoop en de diensten zijn goed. De treinverbindingen zijn ook goed en niet duur. Met de kleine pondjes kun je naar de een van de vele eilandjes varen. De grotere veerboten kun je de grote afstanden mee afleggen over het water. Rijdt je met de auto dan is het verplicht om overdag verlichting te voeren.

Gerelateerd bericht