De provincie Zeeland staat natuurlijk bekend om zijn prachtige stranden en leuke dorpjes. Zeeland kent ook een heleboel interesse musea die je zeker eens moet bezoeken als je hier op vakantie bent. WIj hebben de 10 beste musea van Zeeland voor je op een rij gezet.

Watersnoodmuseum, Ouwerkerk
Als je aan Zeeland denkt denk je natuurlijk direct aan de watersnoodramp op 1 februari 1953.. Eén van de ergste rampen die in de geschiedenis van de provincie heeft plaatsgevonden. Het watersnoodmuseum in Ouwerkerk vertelt je alles over deze ramp. Ook laten ze zien hoe het herstel is gegaan en hoe de deltaplannen tot uitwerking zijn gekomen. Kinderen hoeven tijdens een bezoek aan het watersnoodmuseum zich absoluut niet te vervelen. Het museum biedt een speurtocht aan voor kinderen van acht tot 12 jaar met allerlei vragen over dit onderwerp. Het museum zit in de caissons die tijdens de watersnoodramp werden gebruikt om het laatste dijkgat te sluiten. Het watersnoodmuseum is iedere dag geopend van 09:45 tot 17:00.

Zeeuws Maritiem muZEEum, Vlissingen
In het Zeeuws Maritiem muZeeum in Vlissingen kun je alles vinden wat te maken heeft met alles wat zich op zee bevindt. Ontdekt de meest indrukwekkende zeeverhalen. Je vindt er een groot collectie voorwerpen die afkomstig zijn uit VOC schepen. Tandenborstels, bestek, en schatten zoals gouden munten maar zelfs ook een fles wijn waar de wijn nog in zit. Je leert het leven kennen van de zeevaarders van vroeger. Ook kunstliefhebbers kunnen hun lol op want het museum heeft zes schilderijen die afkomstig zijn van Anthony Inder Rieden. Verder kun je een uitkijktoren beklimmen en genieten van een prachtig uitzicht. Voor kinderen worden er diverse activiteiten georganiseerd. Zo kun je een rondvaart maken maar kun je ook de smid een handje helpen.

Zeeuws Museum, Middelburg
Als je alles te weten wilt komen over de geschiedenis van Zeeland moet je zeker eens een bezoek brengen aan het Zeeuws Museum in Middelburg. Het museum zit gevestigd in een abdij uit de twaalfde eeuw, een gebouw dat vooral werkt gebruikt door monniken en nonnen. Het interieur is volledig modern. Je kunt er van alles vinden. De mooiste schilderijen, indrukwekkende wandtapijten maar ook de mode van toen. Verder biedt het museum ook nog eens extra tentoonstellingen aan die constant wisselt. Opvallend is dat het museum de rondleidingen wilt laten geven door middel van een robot. Het Zeeuws museum is iedere maandag en dinsdag gesloten.


Museum de Burghse Schoole, Burgh-Haamstede
Dit museum vinden we terug in een schoolgebouw dat werd gebruik ergens rond 1845. Generaties lang hebben mensen van dit plaatsje hier onderwijs gehad. Sinds 1992 dient het gebouw als museum. Treed het klaslokaal binnen zoals deze was in 1920 en geniet verder van verschillende exposities die steeds wisselend is. Ook is er een ingericht lokaal die je alles vertelt over de Karolingische Ringwalburg. Hou er rekening mee dat het museum slechts vier dagen per week geopend is. Ze zijn gesloten op zondag, maandag en dinsdag.

Museumhaven, Zierikzee

Als je schepen van vroeger en alles wat daar mee te maken heeft interessant vindt ga dan zeker eens langs bij het Museumhaven in Zierikzee. Je leert hier welke technieken ze vroeger in de scheepsbouw gebruikte en ook worden er oude scheepsmotoren tentoongesteld. Vrijwilligers doen hier ook oude schepen restaureren en jij mag een kijkje nemen! Het museum is leuk voor jong en oud. Een rondvaart in de haven van Zierikzee behoort tot de mogelijkheden, je kunt er een speurtocht doen en je mag als je wilt ook een stukje meebouwen aan een schip. Het museum is te vinden in de Jachthaven van Zierikzee en is iedere geopend van 13:00 tot 16:30 met uitzondering van zondag en maandag.


Cameramuseum, Zierikzee
Een andere museum die je kunt vinden in Zierikzee is het Cameramuseum. Kun je mooi combineren met het Museumhaven, het museum waar we het net over hadden. De naam verklapt het natuurlijk al een beetje, in dit museum vind je alles wat te maken heeft met camera’s. Je vindt er dan ook een enorme collectie aan camera’s, Van vroeger en en van nu. Ook wordt er verteld hoe de camera is ontstaan en zul je je verbazen hoeveel toebehoren er zijn voor een camera. Natuurlijk zijn er ook werken aanwezig van Zeeuwse fotografen en is er een ingerichte studio te vinden. Projectie en stereo apparatuur komt ook aan bod.

Stadhuismuseum, Zierikzee

En we gaan gewoon nog even door in Zierikzee. Het stadhuismuseum is namelijk ook een echte aanrader om eens naartoe te gaan. Het is gelegen in het voormalig stadhuis. Er wordt uitgebreid vertelt over de rijke geschiedenis van Zierikzee en de omgeving die daar bij hoort. Daarbij worden ook diverse spullen tentoongesteld. Je hebt verder ook de mogelijkheid om ‘s Gravensteen te bezoeken. Dit was in het verleden het stadsgevangenis van Zierikzee. Je kunt het museum iedere dag bezoeken. Ze zijn geopend van 11:00 tot 17:00. Op zondag zijn de openingstijden van 13:00 tot 17:00.

Brusea, Bruinisse

In het plaatsje Bruinisse vinden het museum Brusea. Dit zijn twee museums tegelijk, dat betekent dus dat je dubbel zoveel pret beleeft. We beginnen met het visserijmuseum. Hier leer je alles over de geschiedenis van de visserij maar ook de mosselkweek. Je komt er achter hoe hard de vissers moesten werken en met welke benodigdheden. Verder kun je ook ‘t Vissersuusje bezoeken. Deze is gevestigd is het oudste pand die het dorp rijk is. Je reist terug in de tijd want hier ervaar je hoe de mensen vroeger leefde. De tijd gaat tot honderden jaren terug. Het museum biedt ook verschillende activiteiten voor kinderen aan. Zo kun je een speurtocht maken. Ook kun je iedere woensdagmiddag heerlijke bolussen bakken en ontvang je ook nog eens een bolusbakker diploma! Hoe leuk is dat?

Blikmuseum de Blikvanger, Renesse
In Renesse is niet alleen een fantastisch strand te vinden maar ook een kleinschalig museum, genaamd de Blikvanger. Het museum wordt gerund door één vrouw die zelf dol is op blikken. Ze doet het niet om geld te verdienen maar puur voor de hobby. Er worden alleen blikken tentoongesteld dat een interessant verhaal bevat of een bijzondere uitstraling heeft. De blikken collectie met een aantal van zon gemiddeld 4000 stuks is enorm. Je vindt er niet alleen oude blikken maar ook recente. De oudste blik die te vinden is in het museum komt uit 1840. Hou er wel rekening mee dat het museum slechts twee dagen in de week geopend is. Op dinsdag en op woensdag. De entreeprijs is met 1 euro bijzonder laag. Denk dus zeker aan een fooitje.

Goemanszorg, Dreischor
Goemanszorg is een museum dat gevestigd is in een voormalig boerderij uit de 18e eeuw. Je komt hier alles te weten over het boerenleven. Hoe er gewerkt werd in vorige eeuwen maar ook recenter tot de jaren 50. Er zijn diverse werktuigen te vinden en ingerichte ruimtes. Evenals een boerenwoning die volledig ingericht is. Ook is er een indrukwekkende tuin aanwezig met landbouwgewassen van vroeger en nu. OOk beschikt deze tuin over een kruidentuin en is er een kapschuur te vinden. Er worden meerdere leuke activiteiten georganiseerd. Denk aan het bewerken van vlas, het beslaan van een paard en een pelgrimstocht. Er is ook een horeca gelegenheid aanwezig om na afloop te genieten van een kop koffie met een heerlijk bijpassende Zeeuwse bolus. Het museum is elke dag behalve op maandag geopend van 11:00 tot 17:00. Parkeren is gratis.

Gerelateerd bericht