Hoewel Madrid de hoofdstad van Spanje is, wordt Barcelona jaarlijks door de meeste mensen bezocht. Jaarlijks trekt de stad ruim 1 miljoen toeristen meer dan de hoofdstad. Dat heeft er ongetwijfeld mee te maken dat Barcelona dicht bij zee ligt, maar er zijn meer ‘ingrediënten’ die de stad een stedentrip Barcelona zeer interessant maken.

Vervoer naar Barcelona

Barcelona is per vliegtuig het snelste te bereiken. Een vlucht van Amsterdam naar Barcelona duurt ongeveer 2 uren en 20 minuten en de kosten voor een ticket bedraagt zo rond de €250. Dit kan echter per luchtvaartmaatschappij verschillen, dus het is aan te raden de prijzen van de verschillende aanbieders goed te vergelijken. Kijk daarbij niet alleen naar vluchten vanaf Schiphol. Soms zijn de kosten een stuk lager wanneer je vliegt vanaf Eindhoven of Rotterdam en soms zelfs ook vanaf Brussel. Bekijk ook goed op welke dag je reist. Een Vliegticket kan in het weekend een stuk duurder zijn dan doordeweeks. Ook is vroeg boeken vaak een goede optie qua prijs en ook het wachten tot het allerlaatste moment (een last minute vlucht boeken dus) levert soms een verrassend prijsvoordeel op.

Trein

Per trein kun je ook naar Barcelona reizen, maar de kosten liggen soms hoger dan de prijs voor een vliegticket. Daarnaast ben je met de trein bijna 12 uren onderweg. Ook met de bus reizen is een optie, maar ook dan is de reistijd vrij lang. Je moet er vanuit gaan dat je dan gemiddeld 16 tot 20 uren onderweg bent.

Auto

Ook met de auto duurt de reis natuurlijk aanzienlijk langer dan met het vliegtuig en ben je zo’n 15 tot 17 uren onderweg. Je kunt natuurlijk wel je eigen tempo bepalen en wanneer je graag wat van de omgeving wilt zien is dit een prima optie. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om in Frankrijk te overnachten (in Lyon bijvoorbeeld, mooi net iets over de helft) en de volgende ochtend weer fris de weg op te gaan richting Barcelona.

Bezienswaardigheden in Barcelona

Ongetwijfeld heb je al veel gehoord over de bezienswaardigheden in Barcelona, bijvoorbeeld over de Sagrada Familia. Of eigenlijk de Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família, zoals deze basiliek officieel heet. De basiliek is nog steeds in aanbouw en is een project dat ooit gestart is onder de supervisie en naar het idee van één van de grootste en bekendste kunstenaars ter wereld: Antoni Gaudi. Ook de Ramblas, of La Rambla zoals de Spaanjaarden zeggen, is wereldwijd bekend. Van oorsprong is dit een droge rivierbedding die bij hevige regenval voor de afvoer van het water vanuit de bergen naar zee moest zorgen. Inmiddels is het één van de grootste, drukste en gezelligste winkelboulevards. Hier moet je echt geweest zijn. Voetballiefhebbers kunnen er natuurlijk niet aan het voetbalstadion van Barcelona, Camp Nou, voorbij gaan. Je kunt eventueel een wedstrijd van Barcelona bezoeken, maar er zijn ook mogelijkheden voor een rondleiding en een bezoek aan het Barcelona winkelboulevards. Houd er rekening mee dat het stadion in het seizoen 2022-2023 verbouwd wordt en dat Barcelona voor haar wedstrijden tijdelijk uitwijkt naar het nabijgelegen Olympisch Stadion.

Overnachten in Barcelona

Voor één of meerdere overnachtingen kun je uiteraard een beroep doen op één van de vele hotels in de stad. Echter zal dit in de meeste gevallen wel erg prijzig worden wanneer je in het centrum van de stad wilt zitten. Wil je een voordeligere optie qua hotels, kies dan voor een hotel aan de rand van of net buiten de stad. De prijsverschillen kunnen nogal hoog zijn. Uiteraard zijn er in dit gebied ook meer dan voldoende vakantiewoningen. Je kunt er dus ook voor kiezen om voor een week een vakantiehuisje te boeken en dat als uitvalsbasis gebruiken voor je stedentrip Barcelona. Verder heb je natuurlijk de mogelijkheid om via Airbnb een verblijf te boeken of om voor een Bed & Breakfast te gaan. In vergelijking met een hotelovernachtingen zijn dit ook vaak goedkopere opties.