Alanya is één van de meest populaire badplaatsen van Turkije. Met slechts 100.000 inwoners is het niet echt een grote stad in Turkije maar misschien dat dit juist wel de kracht van de plaats is. De plaats is enorm populair onder Nederlanders om heen te gaan op vakantie. Het is er schitterend, bijna altijd mooi weer en de prijzen van de reizen van erg mee. Wist je trouwens dat er meer dan 200.000 hotelbedden zijn om de stroom toeristen aan te kunnen? Deze 200.000 bedden zorgen jaarlijks voor meer dan 3 miljoen toeristen per jaar.

Winkelen
Er zijn talloze winkeltjes te vinden in Alanya. Zeker wanneer je in het oude centrum loopt is het behoorlijk toeristisch met daarbij horende toeristenwinkeltjes waar je van alles kunt kopen. Er wordt enorm veel geld uitgegeven aan namaak kleding van de grote bekende merken. Vaak is de nagemaakte zo goed dat het niet van echt te onderscheiden is. De prijzen zijn heel veel lager dan dat je voor de officiële merken moet betalen, maar het is natuurlijk niet toegestaan. Mocht je het toch inkopen hou er dan wel rekening mee dat ze er bij een eventuele controle bij de grens moeilijk over kunnen doen.

Naast kleding kan je ook veel souvenirs vinden. Deze zijn heel verschillend maar het assortiment in de ene winkel lijkt wel veel op het assortiment in een andere winkel. Typisch Turks eten kom je ook veel in deze winkels tegen, denk hierbij aan voornamelijk fruit en noten.

Bezienswaardigheden
Als je in Alanya op vakantie bent is het leuk om ook iets van de omgeving of de plaats te bekijken. Er is op dit gebied voldoende te doen tijdens je vakantie. Een beetje cultuur snuiven is natuurlijk voor niemand verkeerd. Een aantal van de bezienswaardigheden zijn hieronder beschreven.

De Rode Toren: De Rode Toren heet in het Turks de “Kizil Kule” en is gelegen naast de haven in Alanya. Het is een toren die iedereen kent en het toonbeeld van de stad is. De toren stamt uit de 13e eeuw en vanaf de bovenste verdieping heb je een mooi uitzicht over de kustlijn van Alanya.

Alanya Museum: Dit museum laat een mooi stukje van de geschiedenis van Alanya zien. De regio is bekend vanwege de vele opgravingen die hier in het verleden maar ook tegenwoordig nog worden gevonden. In het museum is een mooie tentoonstelling van producten die zijn opgegraven uit de verschillende tijden in de geschiedenis. Naast opgegraven spullen kan je hier mooie tapijten en andere kunstvoorwerpen bekijken.

Druipsteengrotten Damlataş Mağarası: Wanneer je last hebt van je luchtwegen is het een aanrader om de grot te bezoeken. Het verhaal gaat namelijk dat wanneer je last hebt de hoge luchtvochtigheid een helende werking heeft. Ook wanneer je nergens last van hebt is het aan te raden de grot te bezoeken, het is werkelijk waar schitterend. De grotten werden ooit ontdekt bij de aanleg van de haven en zijn ook gebruikt bij de verdediging van de stad om uit het zichtbeeld te blijven.

Overige bezienswaardigheden: Er zijn naast de bovengenoemde bezienswaardigheden nog een aantal plekken waar je even heen moet gaan, denk aan; de oude scheepswerf, de burcht van Alanya en natuurlijk het oude dorp.

Stranden
Ondanks dat de meeste toeristen in een hotel aan het strand zullen zitten en daardoor ook niet snel een ander strand zullen bezoeken heeft Alanya natuurlijk nog wel een paar andere stranden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo heb je bijvoorbeeld Cleopatra Beach en is gelegen ten westen van Alanya. Het strand heeft mooi fijn zand en een prachtige blauwe zee ervoor. Langs het strand staan wat restaurantjes en barretjes waar je wat te eten en drinken kunt halen. Verder kun je op het strand bedjes en parasols huren zodat je optimaal kunt relaxen.

Het andere bekende strand is ten oosten van de stad gelegen. Dit strand is bekend onder de naam Keykubat Beach. Het ziet er iets minder mooi uit dan Cleopatra Beach maar is wel veel rustiger. Dus zeker wanneer je van je rust wilt genieten of een dagje strand met kleine kinderen wilt doen is dit strand een goede keuze.

Eten en drinken
Wist je dat de Turkse keuken een hele lekkere keuken is? Zeker als je graag vlees eet kan je echt genieten. Er zijn overal in Alanya restaurants te vinden. Sommige restaurant zijn heel eenvoudig en andere restaurants zijn weer een stuk beter. Wanneer je in een groot hotel zit is het hotel vaak in het bezit van een goed restaurant. Hier kun je over het algemeen goed eten tegen een goede kwaliteit. Vergeet in de restaurants ook zeker niet te genieten van de heerlijk vers gevangen vis.

Gerelateerd bericht